Ordlista

Betfair

Betfair är en sida som vid första blicken ser ut som vilken bettingsida som helst, men den har ett system som de andra sidorna inte använder sig av. Betfair är nämligen en spelbörs. Detta innebär att det är spelare som spelar mot varandra och inte spelare som spelar mot bolaget. I och med detta så har Betfair ett djupare system, dvs “Spela” och “Boka”.

Spela (Back)

Att spela på ett resultat är som att backa upp att det kommer ske. I detta exemplet spelar jag på att San Jose kommer att vinna, och då vill jag ju så klart att dom vinner. Vi kommer ALDRIG att använda oss av “Spela”-funktionen hos Betfair. Vi kommer att “Spela” hos andra bolag medans vi “Bokar” samma resultat hos Betfair.

riskfri betting

Boka (Lay)

Att boka ett resultat är som att säga att det INTE kommer att ske. I detta exempel bokar jag att San Jose kommer att vinna, och vill då att dom INTE vinner. Vinner dom i detta fall så förlorar vi, blir det oavgjort så vinner vi och vinner Pittsburgh så vinner vi. Vi kommer ALLTID att använda oss av “Boka”-funktionen hos Betfair.

ingen risk

När man bokar hos betfair så skriver man inte in hur mycket man vill satsa, istället skriver man in hur mycket man vill vinna (Spelarens insats). Man får då en exponering som räknas ut beroende på hur högt oddset du bokar är.

Exponering (Liability)

Exponeringen tyder på hur mycket du “bettar” när du bokar hos Betfair. Alltså så mycket du kommer att förlora om spelet går åt fel håll. I detta fall så bokar jag att San Jose kommer att vinna till ett odds på 3.4. Eftersom spelaren alltid får sin insats tillbaka så betyder det att vi behöver ligga ute med så mycket spelaren kan få i vinst. Då spelarens insats i detta fallet är
1 000 kr så behöver vi 1 000 x (3.4 – 1) = 2 400 kr på vårat betfair-konto för att kunna boka emot.

snabba pengar

Kommission (Commission)

För att Betfair ska tjäna några pengar på att spelare spelar mot andra spelare på deras sida måste de ta ut en kommissionsavgift. Denna avgift ligger på 6.5% och dras på alla vinster. Har du satt spelarens insats på 1 000 kr när du bokat och sedan vinner, så får du alltså ut 935 kr.

Marknadsdjup

Marknadsdjup tyder på hur mycket det finns tillgängligt att spela/boka för på Betfair, till det odds man är ute efter.
På Oddsmonkey kan man se detta under “Available” och på Betfair kan man se det under varje odds när man är inne på matcherna och tänker lägga sina spel.

oddsmonkey-closeness
betfair-closeness

Som ni kan se så finns det inte så mycket att spela för på det mindre kända matcherna (se oddsmonkey-bilden). Däremot om man kollar på en stor match som Liverpool – Manchester United så finns det 313 854 kr att boka på oavgjort. Finns det inte tillräckligt med pengar på det oddsen ni är ute efter så kan man oftast kompromissa och boka lite på högre odds, man får då en lite sämre closeness men täcker hela beloppet man behöver!

Odds

Odds är spelvärldens sätt att räkna sannolikheten att ett resultat kommer att ske. Låga odds betyder större sannolikhet (och därmed mindre utbetalning) och höga odds betyder lägre sannolikhet (men större utbetalning). Vinner du t.ex. på ett odds som är 1.60 så får du tillbaka 1.60 gånger pengarna du satsat. (Satsar du 1 000 kr får du tillbaka 1 600 kr). Vi vill oftast köra på lite högre odds för att vinna över pengarna till Betfair och därmed slippa bolagens omsättningskrav. (Jag rekommenderar att spela på odds mellan 2.5 till 5.0) Desto högre odds du spelar på, desto större blir exponeringen hos Betfair, och vill du köra på jättehöga odds kan du därför behöva en mycket större buffert. (Inga pengar kommer att gå förlorade hur som helst).

Oddsmonkey

En sida för att jämföra odds. Istället för att sitta och leta igenom spelbolagens sidor och jämföra oddsen mot Betfairs odds, så rekommenderar jag starkt Oddsmonkey, Du kan ställa in vilka sidor du vill jämföra (etc. William Hill och Betfair) så listar Oddsmonkey upp det matcher som finns tillgängliga att spela på och lägger dem i ordning med bäst closeness längst upp. Helt klart värt månadsavgiften som ligger på 15£.

Closeness

Closeness tyder på närheten mellan odds. När vi spelar och bokar vill vi ha så nära closeness som möjligt. Man kan själv räkna ut closeness-procenten på matcher genom att ta spelbolagets odds delat på betfairs odds. Exempel nedan:

bet365-oddsbetfair-closeness

Säg att vi spelar på att Manchester United ska vinna mot Liverpool på Bet365 till oddsen 3.50.
Vi bokar emot på Betfair till oddsen 3.65.
3.50/3.65 = 0.95890410…
Det innebär alltså en closeness på 95.89%.

Insättningsbonus

Med en så stor konkurrens om kunderna så trissar spelbolagen upp sina bonusar rejält. En vanlig bonus är 100% upp till 1 000 kr. Detta innebär att om du sätter in 1 000 kr så får du en bonus på 1 000 kr, och har då ett saldo på 2 000 kr.

Riskfritt spel

Andra bolag erbjuder ett så kallat riskfritt spel åt sina nya kunder. Detta innebär att du får pengarna tillbaka om du förlorar det först lagda spelet. Etc. Spelbolaget erbjuder ett riskfritt spel på 1 000 kr, du sätter in 1 000 kr och lägger det på en match (samtidigt bokar du emot samma resultat på Betfair). Förlorar du då hos spelbolaget så får du 1 000 kr tillbaka hos dem!

Omsättningskrav (Rollover)

Utan omsättningskrav så hade spelbolagen bara gett ut massa pengar gratis. Därför måste detta existera. Ett genomsnittligt omsättningskrav kan ligga på 4x Insättning + Bonus.
Alltså, sätter du in 1 000 kr och får en bonus på 1 000 kr så behöver du omsätta
4 x (1 000 + 1 000) = 8 000 kr innan du kan göra ett uttag hos dem. Eftersom vi vill få ut pengarna så fort som möjligt vill vi oftast “överföra” pengarna till Betfair direkt (Detta innebär att förlora pengarna hos spelbolaget och vinna dem hos Betfair). Då slipper vi helt omsättningskravet, eftersom vi inte har några pengar kvar att spela hos dem!

Skrill

Skrill har nu blivit bortplockad från guiden då det har höjt sina avgifter på insättningar och uttag, vilket gör dom helt irrelevanta! Använd istället Trustly som betalningsmetod.

Skrill är en internetplånbok som underlättar mycket när man håller på med onlinebetting. Dels så blir det lägre överföringsavgifter (ofta ingen avgift alls) och dels så går överföringarna mycket snabbare än en vanlig banköverföring. OBS: Vissa spelbolag godkänner inte Skrill som insättningsmetod för att få ut bonusen även fast det har Skrill bland insättningsmetoderna. Var därför alltid noga med att läsa sidans bonusvillkor.